Selamlar,
Bu hikayede anlatılan herşey gerçek bir olaya dayanmaktadır.
İl : İzmir
Bölge : Pınarbaşı
Oyuncular: Ofis Çalışanları , Onur ( Ben ) , Santralci ,444 0 375 ve Türk Telekom çalışanları,
Bundan 3 ay önce İzmir in Pınarbaşı bölgesinde bulunan Konteyner Depomuzdaki ofisde bulunan mevcut 1024 olan adsl bağlantımızı internet üzerinden çalışacak bir uygulamamız için 2048 e çıkarmıştık ve sabit bir IP aldık. Her şey gayet güzel çalışıyordu. Ofis çalışanları Konteynerlerin giriş çıkışlarını yapıyor, acentalarda bunları demo aşamasındaki programımız la internet üzerinde görebiliyorlardı.Herşey planlıydı.
ve bir anda Telekom 4096 olan adsl kampanyasını duyurdu. Bende dahil herkesin ağzı sulamıştı. Kullanıcılar acaba nasıl download edebiliriz diye düşünürken bende nasıl kısıtlarım ve uygulamayı nasıl hızlandırırım diye düşünüyorum.
Derken 3 gün önce kullanıcılardan biri hızımızın değişmediğinden şikayet etti, hıztestlerinden ADSL hızımın armadığı hatta azaldığı görülüyordu.
Bizde 4440375 i aradık hattımızın 4096 Adsl bağlantısına çıkarılıp çıkarılmadığı konusunda bilgi aldık. Evet hızınız 4096 görülüyor dediler.
Bizde kendi sistemimizi kontrol etmeye başladık, Derken gün içinde Adsl i miz 10 dk da bir kopmaya başladı.
Santrale bağlı olan hattı , hatta parazit oluyor şüphesiyle santralden çıkardım.Ama Fayda yok.
Tüm kabloları değiştirdik nafile.
Switchleri iptal ettik nafile.
Yedek modemle denedik nafile.
Artık hiç bağlanamıyorduk :) .
Hattı kontrol etmesi için dışarıdan bir santralci çağırdık.
3.günümüzdü santralci geldi.
Hatta baktı topraklama sorunu var dedi.
Türk telekom çözer dedi. TT bölge ofisini aradık Santralciyle tersleştiler.
Neyse herkes gerilmişti.Mail trafiği yoktu.
DErken Telekomdan geldiler.
Telefon hattını kontrol ettiler. Ölçüm yapıp sizi arıycaz dediler ve aklıma geldi 4096 da mesafe problemi vardı. Yoksa bizdemi olamaz.
Modem den hızımıza bakıyorddum. Hiç bağlanamıyorduk. Derken modem de hızımızı 2048/512 görünüyordu. İnternet gelmişti.
Derken telefon çaldı Telekomdan arıyorlardı.
Telekom "Düzeldimi".
Onur "Evet düzeldi.Ama hızımız 2048 görünüyor."
Telekom "Evet mesafe probleminden dolayı bu hizmeti alamıyorsunuz."
Sessizlik olmuştu.
Onur "Mesafe ne kadar"
Telekom "4 km üstünde, ayrıca sistem eski olduğu için bu hizmetin alt yapısı yeterli değil."
Onur durdu düşündü . Teşekkür etmekten başka çaresi yoktu.