SİSTEM DOKTORU

www.sistemdoktoru.com
     Powered By IKOVAN
SİSTEM DOKTORUna hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA

ITIL

Son Mesajınız 04-27-2008, 23:07 Aykan İNAL tarafından gönderildi. 1 yanıt.
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  04-25-2007, 19:17 13285

ITIL

ITIL hakkında bilgisi olan bana acıklayabilirmi bilgi ve kaynak nereden bulabilirim bu konuda
  •  04-27-2008, 23:07 60263 Cevap 13285

Cevap : ITIL

HP OPENWİEV SERVICE CENTER adlı yazılım ile tanıştım ITIL standardı ile özetle bilgi işlemin operasyonel  işlemlerine yönelik yönetim standartıdır

bir de cobit vardır  cobit ise, bilgi işlem   yönetim standardıdı

ITIL NEDİR ?

ITIL (IT Infrastructure Library - BT Altyapı Kütüphanesi), BT Servislerini yönetmede ayrıntılı ve yapısal en iyi uygulama örnekleri serisidir.

ITIL, 80'lerin sonunda İngiltere Ticaret Bakanlığı (OGC - Office of Government Commerce) tarafından geliştirilmiştir. Süreç yaklaşımı sayesinde ITIL müşteri, tedarikçi, BT bölümü ve kullanıcıları arasında başarılı bir şekilde iletişim kurulmasını mümkünkılmaktadır. İngiltere ve Hollanda da hızlı uyumu ile, şimdi ITIL dünya çağında kullanılan ve tanınan bir iş standardı haline gelmiştir.

ITIL Servis yönetimi kavramlarını tanımlayan, sağlanan servisleri en iyi şekilde sürdürmek için rehberlik eden ve kullanıcılarına servis sağlama süreçlerini detaylandıran kitaplardan oluşur. ITIL bir anahtar teslim çözüm değildir buna karşın ITIL'ı benimseyerek servis yönetiminde ortak terminolojiyi kullanabilir ve organizasyonel süreçlerinizi tecrübe edilmiş süreç örnekleri ile profesyonelleştirebilirsiniz. ITIL yaklaşımının servis yönetimi süreçlerine nasıl uygulanacağı her organizasyon tarafından kendi kültürüne, yapısına ve teknolojisine göre belirlenmelidir.

Envanter Yönetimi
    BT ortamı varlıklarının (donanım, yazılım, network, dökümantasyon, bağlı iş sistemleri) tanımlanması, detaylarının saklanması, geçmişinin izlenmesi ve raporlanmasından sorumludur.

Olay Yönetimi
    Sağlanan servislerdeki kesintilerin iş süreçlerine minimum ters etki yansıtması amacıyla ilk hedefi oluşan sorunların biran önce giderilmesidir. Bu esnada organizasyon dahilindeki iş akşına bağlı kalarak süreç içerisindeki kaliteden emin olunur.

Problem Yönetimi
    Olayların altındaki gerekçeleri tanımlama, aksayan servisleri zaman içerisinde onarma veya mükerrer sorunların gelecekte yeniden oluşmasını engelleyecek kalıcı çözümler üretir.

Değişim Yönetimi
    Problem yönetiminin ortaya koyduğu gerekçeleri ortadan kaldırmak için alt yapıda yapılması gereken değişikleri planlamak ve bu değişikliklerin altyapıdaki ters etkisini indirgemeyi hedefler.

Servis Seviye Yönetimi
    Müşteri ile servis sağlayıcı arasında anlaşılan kriterleri, servis sağlayıcının kendi içerisindeki operasyonel kriterlerini ve servis sağlayıcısı ile alt yüklenici arasında anlaşılan kriterlerin ölçülmesini mümkün kılar.

Servis Masası
    Servis Masası, servis sağlayıcısı ve müşterileri arasındaki tek iletişim noktasıdır. Servis Masası, olay kayıtlarını ve servis isteklerini alır ve bunların takibini üstlenir.

Infratech çözümlerinin, BT envanter optimizasyonunun ve servis yönetim süreçlerinin kullanımının birleştirilmesi firmalara;

Bilgiyi tek depoda merkezileştirmeyi

Altyapının ve kaynakalrın kullanımının artırılması

BT takımının etkinliğinin artırılması

Görev tekrarından kurtulmak

Kullanıcı servis ve destek ücretlerinin kısıtlanması

BT projelerinin teslim tarihlerine saygının garantilenmesi

Organizasyonun gerçek ihityaçlarının sağlanması

Anahtar etmenlerin rollerinin ve süreçlerin dökümente edilmesi

Anahtar etmenlerin otomatikleştirilmesi

...

NEDEN ITIL?

ITIL 'ı seçmek demek:

Bütün Dünyada 20 yıllık BT Servis Yönetim tecrübesinin paylaşılması

Eğitim ve seritfikasyon

itSMF Forum (kullanıcı grupları)

Test edilmiş ve onaylanmış süreçlerin uyarlanmasında zaman kazandırması

Süreçler

Yönetim kuralları

İş tanımları

Ortak çatı referanslı anahtar etmenlerin arasındaki diyaloğun sağlanması demektir.

Kaynak: INFRATEC

Etiketi :,
  • RSS haberlerini XML olarak görüntüle