SİSTEM DOKTORU

www.sistemdoktoru.com
     Powered By IKOVAN
SİSTEM DOKTORUna hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA

Hp procurve switch 2650 Log'larını Tercüme edebilrmiyiz

Son Mesajınız 08-16-2008, 16:37 cenk sasmaztin tarafından gönderildi. 2 yanıt.
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  02-28-2008, 21:08 57927

Hp procurve switch 2650 Log'larını Tercüme edebilrmiyiz

Merhabalar,

sistemimde Hp procurve switch 2650 bulunmaktadır.Cihazda uyarılar alıyorum

mesela Excessive broadcasts detected on port:21 

Excessive CRC/Aligment errors on port:7

uyarılarını alıyorum.Bu uyarılar çıktığı zaman ne yapmalıım;özellikle sistemimde    Excessive CRC/Aligment errors on port:  ... uyarısını alıyorum

İlgili portdaki Pc'denmi kaynaklanıyor  ne yapmam gerekiyor.

Çok teşekkür ederim 

•  06-17-2008, 16:07 60848 Cevap 57927

Cevap : Hp procurve switch 2650 Log'larını Tercüme edebilrmiyiz

cok gec bir cevap oldu ama aldiginiz hatalarda 1. yazdiginiz ilgili porttan cok fazla istek geldigini ifade ediyor ( bu hata ile ilgili o porta bagli pc yi bir antivirus prog ile bir taratin derim spy - trojan olma ihtimali vardir yada server larda bunun alinmasi normaldir,)

Diger hata ise o port a topraklama ile ilgili cok fazla sorun geldigidir bununla ilgili olarak ya gelen kabloda bir kirik kisadevre vardir yada porta bagli PC nin topraklama sorunu vardir.

•  08-16-2008, 16:37 61355 Cevap 57927

Cevap : Hp procurve switch 2650 Log'larını Tercüme edebilrmiyiz

selam dostum bu tip sorunlar  hemen her networkde yaşanır Procurve bu sorunlar konusunda seni hassas bir şekilde uyarır sadece

şimdi eror log 1

Excessive broadcasts detected on port:21  

21 nolu portun üzerindeki makinada aşırı broadcast algılanmış bu porta bağlı bir hub/switch olabilir yada bu porta bağlı olan pc nin ethernet kartı problemli yada standart dışı olabilir.kablo bağlantılarıda satandartlar dahilinde sonlandırılmamış olabilir bunları kontrol etmen gerekli.

eror log 2

Excessive CRC/Aligment errors on port:7

bu port üzerinden geçen ethernet paketleri sonlarında bulunan CRC data sağlama kodlamasında bir problem olduğu yani frame içindeki paketin bozulduğu yada kaybolduğu bilgisini verir CRC hakkında geniş bilgiyi aşağıdaki yazıda bulabilirsin.kısaca anlatmamı istersende crc kodlaması şudur   ethernet paketi encapsule olurken kabaca hedef adres ,kaynak adres,data ve datanın sağlaması olan 4 byte büyüklüğünde crc paketine sahip olur bu crc paketi frame içindeki datanın kısa bir sağlama hesaplamasıdır swith aldığı paketi göndermeden önce bu sağlamaya bakarak frame içindeki datanın bozulup bozulmadığını anlar anlaşılan o ki port 7 üzerinden geçen frame lerdeki datalar bozuluyor.(böyle bir problemde TCP uygulamalar o frame i yeniden ister gönderenden )

peki sebebi ne 

kötü kablolama

standart dışı ethernet kartı 

link speed uyuşmazlığı

şayet 2650 switch ine web interface inden bağlanarak bu loglara baktığında logların üzerlerini tıklarsan sebeplerini ve nasıl gidere bileceğini sana anlatan bilgi pencereleri görürsün 

* CRC nedir?

CRC Cyclic Redundancy Check sözcüklerinin baş harflerinden türetilmiş bir kısaltmadır ve verilerin hatalı olup olmadığını anlamamıza yardım eden bir yöntemi anlatır.

Veri iletirken ya da saklarken ilettiğimiz/sakladığımız veri ile alınan verinin aynı olduğundan emin olmamız gerekir. Veriler iletim hattında bozunuma uğrarsa bunun farkedilmesi ve verilerin yeniden iletilmesi gerekir. CRC, bu amaçla kullanılır.

CRC yönteminde bir blok içindeki veriler tek tek toplanır, bu toplam belirli bir sayıya bölünür (bu sayıya P diyelim) ve bölüm sonucunda çıkan kalan sayısı verilere eklenir. Karşı tarafta veri alındığında yine veriler tek tek toplanır ve bu toplamdan bölüm kalanı çıkartılır. Çıkartma sonucundaki sayı da  P’ye bölünür. Eğer veriler hatasız iletilmişse kalan sıfır olmalıdır.

Bir örnek verelim:

VERİLER                                    CRC

90     69     66     82     65     79     78     69            3

Yukardaki verilerin rakamsal toplamı 598’dir. Örnekteki P sayımız da 17 olsun.

Toplam=598

P=17

598/17=35, kalan=3

Bu veri alındığında da şu işlem yapılır:

(598-3)/17=35, kalan=0 (hatasız iletim)

Eğer iletilen veriler hatalı ise bu verilerin toplamı 598 olmayacaktır, dolayısı ile kalan da 0 olmaz. Buradan verilerde bir bozulma olduğu anlaşılır ve veriler tekrar iletilir/saklanır. CRC’nin kelime anlamı da yapılan işlemi anlatır (dönemsel kalan kontrolü; dönemseldir, çünkü bütün veri bloklara bölünür ve CRC işlemi herbir blok için uygulanır)

CRC yöntemi yüzde yüz  güvenilir bir yöntem değildir. Yine örneğimizdeki verilere dönersek altıncı verinin 79 değil de 96 olacak şekilde bozulduğunu varsayalım (yani P kadar). Bu durumda karşı tarafın eline geçen verilerin toplamı 615 olacaktır. CRC işlemini uyguladığımızda:

(615-3)/17=36, kalan=0

Yani, bir hatalı iletim söz konusu olduğu halde bu hata farkedilememiştir. Ama verilerin P ve P’nin katları kadar bozulma olasılığı hayli düşüktür. Bu yüzden hataların büyük bölümü CRC yöntemi ile saptanabilir. 

• RSS haberlerini XML olarak görüntüle