SİSTEM DOKTORU

www.sistemdoktoru.com
     Powered By IKOVAN
SİSTEM DOKTORUna hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA

İÇ İP DAĞITIM LOGLARI

Son Mesajınız 03-10-2008, 23:53 Masum ARSLAN tarafından gönderildi. 7 yanıt.
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  12-14-2007, 10:31 55309

İÇ İP DAĞITIM LOGLARI

Bilindiği üzere, 5651 sayılı kanuna dayanılarak hazırlanan “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” 1 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

a) Söz konusu Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının d bendine göre; ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının, iç IP dağıtım loglarını elektronik ortamda kendi yazılımlarıyla sistemlerine kaydetmeleri ve bu işlemleri de 1 Kasım 2007 tarihinden itibaren yapmaları gerekmektedir. 

Aynı yönetmeliğin tanım kısmında  

İç IP Dağıtım Logları: Kendi iç ağlarında dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş tarih ve saatini ve bu IP adreslerini kullanan bilgisayarların tekil ağ cihaz numarasını (MAC adresi) gösteren bilgileri,

Merhaba arkadaşlar şimdi bu yönetmelikten anladığım kadarı ile yapılması gereken DHPC gibi ip dağıtım tablosunun yedeğinin alınmasının gerektiği yorumunu yaptık. Acaba doğrumu yorumladık yoksa ccproxy gibi 3. parti bir yazılımla her pcnin sorf yaptığı sitelerinde loglarımı tutulması gerek. Bu yönetmeliğe ve tanımına göre yapılması gereken sizce nedir yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekür ederim.  

Ümidini kaybetmiş olanın,başka kaybedecek şeyi yoktur. BOLSE
  •  12-14-2007, 10:53 55316 Cevap 55309

Cevap : İÇ İP DAĞITIM LOGLARI

Bilgi için teşekkürler.
    Ben zaten 2005 yılından beri DHCP deki dağıtımı Rezerve IP ayırıp yapıyor ve ISA loglarını düzenli olarak yedekliyordum. Bu yönetmeliğin esas amacı Internet kullanımı olduğu için ISA loglarını tutmak yeterli sanırım. ISA logu ve DCdeki eventlarda belirtilen makina adı/IP bilgisinin yeterli  olduğunu zannediyorum.

Çözülemeyecek bir teknik sorun yoktur. Mesele çözümün maliyetindedir.
  •  12-14-2007, 11:34 55324 Cevap 55316

Merhaba Cem bey yönetmeliğin ayrıntısı http://www.tbd.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=367&tipi=2&sube bu linkte mevcut.

•  12-14-2007, 12:04 55334 Cevap 55324

Merhaba Ahmet bey ,yönetmelikten anladığım kadarı ile bu kurumsal firmalar için değil de internet kafe gibi umuma açık internet kullanımı sağlayan yerler için geçerli.

•  12-14-2007, 14:07 55390 Cevap 55334

Aynen öyle Cem bey işte bu konuda merak ettiğim şey şu iç ip dağıtım logu derken DHCP veya ADSL modem tarafından dağıtılan iplerin loglarındanmı kast ediliyor yoksa 3. parti bir proğram tarafından bir cafede bulunan tüm pclerden hangi siteler ziyaret edilmiş ondanmı bahsediyor o kısmını tam olarak yorumlayamadım.
  •  12-14-2007, 15:29 55400 Cevap 55390

Ahmet bey bildiğim kadarı ile sadece lokal makinaların IP ve MAC adreslerini kastediyor. Aslında yönetmeliği inceledim "kullanıcı kaydına" ilişkin bir bilgiye rastlamadım. Gözümden kaçmış olabilir. Burda maksat internet üzerinden bir suç işlenirse akabinde o IPden çıkan lokal bilgisyarı tespit edilen tarihte ve saatte kim kullanmış onun tespiti. Dolayısıyla olası bir suç işleme durumunda proxy loglarınıza bakıp o siteye hangi makinadan girilmiş vb onun tespiti için. Ama madem lokal IP ve MAC adresleri var internet kafelerde de kullancııların kimlikleri ve kullandığı süreler de kaydedilsin. Yoksa tek başına falan saatten falan işlem yapılmış denmesi hiç bir işe yaramaz belkide olası bir sıkıntıda sadece cafe işletmecisinin başı derde girer. Kullanıcıların kimlikleri de kaydedilirse eski doğu bloku ülkelerindeki daktiloların ruhsata tabi olması gibi bir durum ortaya çıkar.
  •  12-14-2007, 16:22 55427 Cevap 55400

Teşekür ederim Cem bey yorumlarınız için ozaman internet kafe işletmecilerinin sadece lokal olarak ip ve mac adreslerini tutmaları yeterli olacak calışmalarımızı bu yöne sürdürmemiz gerekecek tekrardan teşekür ederim ilginiz için.
  •  03-10-2008, 23:53 58239 Cevap 55309

CCProxy bu konuda işini görür. Kullanımı basit bir programdır. Deneyebilirsin...
  • RSS haberlerini XML olarak görüntüle