Merhaba Tanju Bey, ilginiz için teşekkür ederim. Benim asıl merak ettiğim konu istemci sayısı değil sunucu sayısı. Şöyleki SBS 2000 sadece tek bir sunucuyu destekliyordu. SBS2000 üzerinde gelen SQL, ISA vs sunucu yazılımlarını lisasnlama gereği ayrı makinalara kuramıyorduk. Burda Licensing service değil kağıt üzerinde geçen lisanslamadan bahsediyorum. Eğer SBS 2000 domain yapısı içinde birden fazla Win2000 server bulunduracaksak SBS değil Back Office ürününü kullanmamız ve bunun için hatırı sayılır bir fark ödememiz gerekiyordu. SBS 2003 de bildiğim kadarı ile içinde gelen SQL, ISA vs ayrı sunuculara kurulabiliyor. Ancak burda sunucu açısından lisanslama mantığını merak ediyorum. Tekrar belirtiyorum Licencing service'i kastetmiyorum, fatura edilebilen ve olası BSA kontrolünde dikakte alınacak lisanslanacak sunucu sayısını kastediyorum. Yani SBS2003 lisansım varken 3 ayrı sunucuya windows 2003 server lisansı alıp birini SQL diğerini ISA bir diğerini Exchange sunucusu olarak kullanmam lisanslama açısından sorun teşkil edermi? Yoksa bunun içinde Back Office ürünümü almak gerekecek.
Çözülemeyecek bir teknik sorun yoktur. Mesele çözümün maliyetindedir.