SİSTEM DOKTORU

www.sistemdoktoru.com
     Powered By IKOVAN
SİSTEM DOKTORUna hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA

mx kayıtları hakkında bir soru

Son Mesajınız 02-22-2008, 23:06 hakangh tarafından gönderildi. 7 yanıt.
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  02-20-2008, 22:23 57787

mx kayıtları hakkında bir soru

selamlar

plesk 8.2.0 ve üzerinde merak mail server kullanıyoruz. Google nin mail hizmeti var şirketler için ona kayıt oldum benim sormak istediğim şu

plesk üzerinde ki dns de mx kaydı 0 (high  öncelik yazıyor) kendi makinesini gösteriyor ana server yani. Her ihtimale karşı burası çöktüğünde google ın mx kayıtlarına yönlensin istiyorum. plesk de bir mx kaydı daha açtım öncelik seviyesini 10 yaptım ve google u gösterim. Şimdi ilk olarak 0 öncelik hangisi ise onu mu görecek ? doğru yapmış mıyım ? bir karışıklık olur mu bu düzende?

•  02-20-2008, 22:50 57788 Cevap 57787

Cevap : mx kayıtları hakkında bir soru

Domaini verebilirseniz veya dns recordların tamamını verebilirseniz daha net cevap verebiliriz.

Ancak google sizin domaininize ait MX yönlendirmesini nasıl kabul ediyor? Bu pek mantıklı gelmedi bana! Google üzerinde hostunuz mu var? Lütfen daha çok detay verin!

Systems Admin
    İkovan Bilişim -- www.ikovan.com
    İkost Hosting -- www.ikost.com
  •  02-21-2008, 9:53 57793 Cevap 57788

hocam domaine gerek var mı ki ? google.com/a adresine girin bakın..

eğer domainim herhangi bi yerde host ediliyorsa google ın bana verdiği mx kayıtlarını dns ime giriyorum ve google ın mail hizmetini kullanıyorum

ismim@şirketadresi.com gibi..

bende diyorum ki benim zaten mail server ım var ama her türlü felakete karşın mail sunucum çökerse google da aynı mailbox ları açmıştım client tarafında ki ufak bir pop adresi değişikliğiyle sıfır kesinti üzerinden çalışmama devam edeyim diye google ın bana verdiği mx kayıtlarını düşük öncelikle buraya gireyim.

sormak istediğim ise malum ben google ı ikinci planda tutuyorum. şimdi gidip ilk olarak google a bakmasın diyorum mx kayıtları. resimler altta

burası plesk in

buda google ın

•  02-21-2008, 10:06 57794 Cevap 57788

Bu durumda sorun görmüyorum. Ancak google mx hizmetini hiç denemdiğimden tereddüt ettim. MX önceliği fazla olan yani "0" yaptığın her zaman ilk bakılacak olan mail serverındır bu down olduğu zaman önceliği düşük ayarladığın mesela "50" yaptığın (buradaki örnekte google) mail sunucusuna birincisi down olduğunda ulaşılamaz olduğunda çalışacaktır, diğer durumlarda çalışmayacaktır.

Peki google'ın acaba ETRN özelliği mevcut mu? Bilmediğim için soruyorum. Eğer ETRN özelliği olan bir mail sunucusu kullanırsan ilk mail sunucun down olduğundan üzerine aldığı emailleri birincil mail sunucun tekrar up olana kadar saklayarak up olur olmaz algılayıp ilk mail sunucuna tekrar teslim eder. Bu çok daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Yoksa 2 bağımsız MX ile hangisinin ne zaman down olduğunu veya karşı tarafça down algılandığınıve hangi emailin hangi mail sunucunca alındığını bilemiyebilirsin. ETRN zaten bu yüzden çıkmış bir teknolojidir.

ETRN desteklenmiyorsa da senin senaryonda yeterince iş görebilir ama özellikle bir mail sunucundan diğerine geçiş dönemlerinde mail kayıplarını göze alman gerekir!

Systems Admin
  •  02-21-2008, 11:13 57795 Cevap 57794

Hocam o halde iki bağımsız mx kaydı tek dns e girelemez. yani plesk e ben google ın mx kaydınıda yazıyorum ama plesk in yüklü olduğu makine tamamen down olursa google ı yinede görebilir mi ? gerçi ben plesk in değilde üzerine kurulan 3.parti mail sunucunun down olma ihtimali üzerinde duruyorum

makine tamamen down olduğunda ETRN down olduğunu anlayıp kendisi hizmet verecek mi?

malesef google ın ETRN hizmeti yok ..

peki dışarının mx kayıtlarını tanıma süreci nedir ? bi kaç saat sürebilir mi ?

•  02-21-2008, 12:13 57800 Cevap 57795

PLESK'in bulunduğu sunucu aynı zamanda DNS sunucunuz anlaşılan. Bu durumda bu sunucu down olursa MX ler algılanamayacağı için emailleriniz hiç çalışmayacaktır.

Genelde profesyonel yaklaşımda mail sunucu ve DNS sunucusunun ayrı fiziksel sunucularda olması gerekir. Öte yandan ETRN için de aynı şey geçerli DNS sunucusu ayrı olmalı.

Ancak aynı fiziksel sunucuda mail yazılımınız ve dns birlikte diyelim. Bu durumda bahsettiğiniz aksiyonlar mail sunucu yazılımınızı tamamen kapattığınızda veya down olduğunda işe yarayacaktır. Ancak yazılımınız down olmaz da aksaklık olur bu aksaklık mailleri sunucu içine almadan değil mesela dağıtmada olur bu durumda ikinci MX kaydınız bir işe yaramaycaktır!

MX kayıtlarını açtığıktan sonra ve globalleştikten sonra (24-48 saat) artık ileriki herhangi bir zaman diliminde MX1 down olunca hemen aynı saniyede MX2 devreye girer zaten MX1 ve MX2 nin oluşturulma nedeni hemen devreye yedek mail sunucusunu alabilmektir.

Sonuç olarak en sağlam yapı şu DNS ve Mail sunuclarınız ayrı olsun ve ETRN alın. Daha garanti bir sistem şu aşamada yok!

Systems Admin
  •  02-21-2008, 12:23 57801 Cevap 57800

Anlaşılmıştır hocam

Çok teşekkür ederim.

•  02-22-2008, 23:06 57832 Cevap 57801

Sonuç olarak en sağlam yapı şu DNS ve Mail sunuclarınız ayrı olsun ve ETRN alın. Daha garanti bir sistem şu aşamada yok

Murat Bey' in yukarıda belirttiği ifade çok doğrudur.Bencede mail backup olarak sistemi kurarsanız daha sağlıklı olur.

Server Sır Verme...
  • RSS haberlerini XML olarak görüntüle