sertifika almak bencede çözüm değil. pek çok insan şunu duymuştum. bu sınavlar çok kolay ve artık bir hükmü kalmadı herkes bu sertifikalardan ediniyor. sırf bu yüzden bir dönem sertifika almakdan kaçınmıştım. dahası bunun çok zor olduğunu ve ingilizce bilmezsem kesinlikle alamayacağımdı. yıllarda bilgi işlem teknisyeni olarak çalıştım, bir kamu kurumunda. elime ne geçti dersiniz? Hiçbirşey. sözleşmem doldu ve çıkarıldım. askerden sonra kapı önüne konuldum. depresyona girdim vs. vs. vs.. geri dönebilmem için kpss den çok yüksek puan almam istendi. bu benim kurumumum vefasızlığı yüzünden oldu. ama ya özel sektor? bu konuda bir deneyimim olmadığı için çok sıkıntı çekiyorum. çünkü hala iş arıyorum.
ya üklenin durumu? birşeyler yapabilmek için bir meslek sahibi ve ünsan sahibi olabilmek için artık en küçücük işlerde bile size sertifika soruluyor. öss, oks, kpss, ve mcse gibi ömrümüz hep sınavlarla geçiyor. insanların bilgi ve becerileride ikinci planda kalıyor. ve en kötüsü herşey devletteymiş gibi bunu ankara için söylüyorum herkesin elinde bir kpss kitabı sınava hazırlanıyor. çünkü insanlar artık devletten başka yerde iş bulup çalışamayacaklarına inanıyorlar ve daha da kötüsü güvenemiyorlar. devlet tarafı ise ayrı bir sorun.
bu sertifikalara sahip işsiz eminim çoktur. bende şimdi mcse sertifikası almak için dökümanlar okuyorum ve sadece ezberleyip almak değil öğrenerek bu işte uzman olmak istediğim için makinama server kurarak uygulamalı çalışıyorum. peki ya sertifikayı alabildiğimde ne olacak? kurum yada şirket bu sertifikayı almışsın gel çalış demeyecek elbette. bu konuda deneyimin varmı diyecek?! yoksa haydi sana güle güle.
sonuç yine işsizlik ve sıkıntı. sorun o kadar çokki sadece mcse sertifikalarıyla bitmiyor. çoğu gittiğim iş görüşmesinde şu soruyla karşılaşıyorum. " tam olarak ne iş yapıyorsunuz? ehliyetiniz varmı?" cv okumak gibi bir eksiğimiz var toplum olarak. insan kaynakları müdürleri yada yetkililerini kimler hangi kriterlere bakarak seçiyor inanın çok merak ediyorum. cv mi okumadan beni görüşmeye çağıran pek çok insan gördüm. bu sorun IT sorunumu. elbette değil. Eğitim sorunu. Hem mesleki eğitim hemde Kişinin kendini geliştirememesinden kaynakalanan bir eğitim eksliği sorunu.
sürekli buhran, bunalım sıkıntı. sınavlar sınavlar sınavlar. nefes almak için bile neredeyse bizleri sınava sokacaklar. Tv de son zamanlarda bilgi yarışmaları var. sözde bilgi yarışması. insanları para için maskara ediyorlar. tv başına kilitleyip tembelleştiriyorlar.
sorun sadece keşke it sektorunde ezbere alınmış deneyimi olamayan bi umutla iş arayan mcse sertifikalı insanlar olsa. hiç olmazsa onlara deneyim kazandırmak ve eğitmek işverenlerin elinde olurdu. halada öyle ama bunu düşünen işveren malesef yok.
sorun o kadar çokki, hangisini yazayım bilemiyorum.
Mustafa D